Los Royement / Hypotheek Doorhalen

Als de hypothecaire geldlening volledig is afgelost, of bij oversluiting van de hypotheek naar een andere geldverstrekker, is er een royement nodig. Ook bij de verkoop van een woning moet de hypotheek van de verkoper worden geroyeerd. Hiermee zorgen wij ervoor dat de hypotheekakte formeel bij het Kadaster uitgeschreven wordt, en dat alles juridisch watervast zit, zodat zowel de schuldenaar als de bank weten hoe het zit.

Wat doet de notaris bij een royement?

Bij een royement controleren wij of de hypothecaire geldlening volledig is afgelost, en geven wij het Kadaster de opdracht om de hypotheekakte uit het register te schrappen. Als je een hypotheek oversluit, komt er naast een royement ook een nieuwe hypotheek bij kijken.

TIP: Als je verwacht de hypothecaire geldlening op korte termijn weer op te nemen, kan je de hypotheekakte beter laten bestaan. Dat bespaart kosten!

Kosten

Bij de verkoop van een woning zijn de kosten van een royement voor rekening van de verkoper.

Je kan ook een hypotheek doorhalen zonder haar af te lossen – dit heet een royement om niet. De hypotheek op de verkochte woning wordt dan doorgehaald zonder aflossing van de lening, bijvoorbeeld als deze verder loopt op een ander (bezit) huis.

De kosten van een royement zijn, onder omstandigheden, belastingaftrekbaar. Vraag een offerte aan zodat wij je zo goed mogelijk kunnen adviseren en een prijsindicatie kunnen bieden.

Vragen? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar op 075-6125520, of via ons contactformulier.