Oprichting Stichting  of Vereniging

Zie ook: Oprichting BV

Als je een organisatie opricht voor een sociaal of maatschappelijk doel, ben je met een stichting of een vereniging aan het goede adres. Wij helpen graag een goede keuze te maken tussen stichting en vereniging en leiden het proces in goede banen.

Wat is het verschil tussen een stichting en een vereniging?

Een stichting heeft geen leden, en de besluitvorming ligt exclusief bij het bestuur. Stichtingen richten zich vaak op goede doelen. Ze mogen winst maken, maar dat mag alleen gebruikt worden voor het doel waar het zich voor inzet. Voor de oprichting van een stichting is een notariële akte verplicht.

Een vereniging heeft daarentegen wel leden, waar ook de besluitvorming ligt. Een vereniging richt zich meer op maatschappelijke activiteiten. De winstuitkering bij verenigingen is alleen voor liefdadigheid en het reservefonds. Voor het oprichten van de vereniging is een notariële akte niet verplicht. Toch kan het verstandig zijn om het via de notaris te doen. Als je de vereniging opricht als rechtspersoon, zijn de bestuurders niet met hun eigen vermogen aansprakelijk.

Wat doet de Notaris?

Wij helpen bij het vastleggen van de statuten, adviseren welke structuur het best kan helpen bij het realiseren van je wensen en wij zorgen ervoor dat de stichting of vereniging officieel ingeschreven staat bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

De prijs voor de oprichting van een stichting of een vereniging hangt af van de omstandigheden en wensen. Vraag direct een offerte aan zodat wij op maat advies kunnen geven!

Vragen? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar op 075-6125520, of via ons contactformulier.