Verdeling

Zie ook: Huwelijksvoorwaarden & Gemeenschap van Goederen

Het laatste wat je wilt bij een echtscheiding is gedonder over de woning. Als partners uit elkaar gaan, moet de woning en ander onroerend goed dat partners samen bezitten officieel door een notaris verdeeld worden. Zo blijft de kwestie van bezit duidelijk voor de ex-partners, banken, het Kadaster, en de gemeente. In dit artikel zetten we kort voor je uiteen wat de notaris doet bij een verdeling en hoe dit inzicht en duidelijkheid geeft in je eigen situatie.

Wat moet er verdeeld worden?

Er komen allerlei dingen ter sprake bij een verdelingsakte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woning zelf, maar ook bijvoorbeeld wie de hypotheek op zich neemt.

Wanneer moet ik een verdelingsakte laten opstellen? En wanneer niet?

Als er gezamenlijk met een partner een woning is gekocht, partners getrouwd
(of geregistreerd) zijn in gemeenschap van goederen, óf onder huwelijkse (of partnerschaps) voorwaarden gemeenschappelijk eigenaar zijn van de woning, dan moet er een verdelingsakte worden opgesteld. Totdat de akte van verdeling getekend is, zijn beide eigenaars verantwoordelijk voor de hypotheek.
Er hoeft niet altijd een akte van verdeling worden ondertekend.

Bijvoorbeeld als:
– geen van beide eigenaars eigenaar van de woning willen blijven
– er geen sprake is van een huwelijk, maar wel van samenwonen. In dat geval moet het huis wel op naam staan van één van de twee bewoners.

Kosten

Bij een verdeling stelt een notaris eerst de akte op, die door beide partijen ondertekend wordt en daarna door de notaris bij het Kadaster wordt ingeschreven. Omdat de prijzen bepaald worden door specifieke omstandigheden, is het het beste om contact met ons op te nemen.

Hou het helder! Vraag direct een offerte aan.

Vragen? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar op 075-6125520, of via ons contactformulier.